Sambung lagi....

Assalammulaikum...

Hari ni agak malas juga nak bangun awal..hahaha...mcm lah selalu bangun awal kan..poyo jer lebih! heheheee.. Ok, tadi lps setelkan hero kecik tu, bermulalah episod rancangan mari memasak yg dikendalikan oleh diri sendiri... Tengok dalam peti sejuk beku..cheeewahh..ayat tak boleh blah, ada udang, ikan tongkol, daging kisar, ayam & beberapa bahan yang semua utk penghabisan stok.. dok pikir-pikir nak masak apa, ermm..tangan tu capai lah jugak ikan tongkol seekor, santan pastu sayur bendi... termenung jap kat dapur, ikan tongkol tu nak masak kari ke tauchu?????????

Dah rasa mcm nak bertapa pulak kat dapur tu pikir jenis masakan, last-last amek keputusan masak kari jer la.. senang pon yer... keluarkan semua bahan masakan, potong bawang semua,amek periuk azimat (heheheee..suka sgt guna periuk tanah..itupun pemberian dari seseorang masa hari perkahwinan 4 thn lps...syg sangat dgn periuk tu...tak tau lah siapa yg bagi..terima kasih sesangat....). Lps siap masak kari ikan tongkol, pikir plak nak pairing dgn lauk apa.. selalunya kena lah jugak sekurang-kurangnya 2 jenis masakan kan.. nak masuk sayur, dlm kari tu dah letak bendi... errmmm...nampak telur, amek jer la 3 biji.. teringin nak makan telur mata separuh goreng campur ngan kicap... (en.suami suka mkn telur mata separuh masak + kicap nih...hehheheee) buat ler cecepat sebelum hubby bangun kuar g keje..

 Abaikan jer la rupa paras yg tak menarik pada lauk ni yer.. Express snap pic waktu tgh masak, lps tu tomato plak kehabisan stok...ganti dgn air asam jawa..tak letak pun asam keping..


Ok,itu lah dia hasilnya main masak-masak ikut suka hati! Kari ikan tongkol.. Resepi dia pun agak mudah...bukan agak la..memang senang jer.. (itupun............kalau mertua tak ajar, idok ler aku pun tau nak masak kari...hahahahhaha...)


Resepi kari nih ialah :

Cili kisar/boh
Bawang besar (dihiris halus)
Bawang putih  (dihiris halus)
Halia 1/2 inci   (dihiris halus)
Kulit kayu manis
Biji sawi (optional. Dia kecik-kecik je warna itam byk jual kat kedai runcit)
Serbuk kari ikan (apa-apa brand pun boleh,jadikan pes campurkan sedikit dgn air panas)
Santan pekat
Asam keping (optional)
Air asam jawa
Sayur bendi 
Tomato (dibelah 4)

Air
Garam


Cara-cara nak memasak :

  • Tumiskan bahan yang dah dihiris halus (bawang merah,putih,halia dgn kulit kayu manis).. dah naik bau sikit, masukkan sikit cili boh/kisar.. nak pedas letak la byk..ikut suka hati kak jemah la yer...
  • Dah sebati, cili tu pun da pecah minyak, jgn segan-segan masukkan pula pes kari tu..kacau bagi sampai nak bau...lps bau kari dah semerbak satu dapur, curahkan air asam jawa sikit...lepas tu masukkan pula santan pekat...(ikut la nak masuk air asam jawa dulu ke santan dulu ke..janji last sekali rasa la balik kuah kari tu ok ke tak..)
  • Campurkan sedikit air bagi meringankan sikit rasa santan dgn asam jawa.. pilihan di tangan anda!
  • Dah agak mcm nak mendidih kuah tu, masukkan lah bendi berapa biji nak letak dgn tomato yang dah dibelah 4 tu..
  • Ambik garam, agak-agak secubit ke sesudu kecik ke, suaikan rasa utk kuah kari tu..
  • Last sekali barulah masukkan ikan, jgn biarkan lama atas api dapur sbb nanti daging ikan hancur... selesai sudah masak.. (^_^)v



Ni la lauk pairing untuk kari ikan tongkol tu...ringkas kan.. telur mata kicap separuh masak..hahahahaaa....amek gambor pon dlm kuali ni..lom hidang atas meja..belasah jer la kan..







Ulasan

  1. aku tgk telur pun aku dah teliur dah oja haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. heee..kalau lapar, tgk telur pon boleh menggigil nak makan... ;p

      Padam
  2. Balasan
    1. dikau di sana masak nasi lemak..ouuchhh....perut nak mintak sket leh tak natt??? hehehehhe :)

      Padam
  3. Oja! Thanks follow kite punye blog..Kita dah follow awak punya blog dah! Selamat Berblogging!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akmar... thanx a lot..hahahahhaaa.. mari lah membuang masa dan melepak dpn lappy yer :)

      Padam

Catat Ulasan

Catatan Popular